Culture

Timeless & Transparent

August 20, 2016

Mumbai-based RAA Architecture designs a seamless office for a global brand consulting firm, Landor that fosters creativity and efficiency.

For a firm that creates intangible value by virtue of its design and consultation to brands, Mumbai-based RAA Architecture had to first understand the synergy between branding and design before designing a seamless space for Landor that fosters creativity; as the client’s brief clearly stated ‘an open office with equal work spaces for all’. Located within Indiabulls Finance Centre, a prestigious commercial space in Lower Parel, Mumbai, this 1,650 sq. ft. office was endowed with floor-to-ceiling glazed exterior walls, which allows ample light and airiness to filter in. The glass walls combined with the 20th floor elevation, affords spectacular views of the city and its business district.

_pab8369

The corporate name and signature color makes a bright and cheery statement.

1. The corporate name and signature color makes a bright and cheery statement.

The black chalk painted column doubles up as a pin-up board and enhances the yellow shade in the backdrop.

The reception space shared by another group company comprises of a simple reception desk finished with back-painted black glass that creates a striking contrast against the grey wall and rough cement-like tile floor. To the left, is an expression board with 4,000 plus peg-holes, a concept put forth by the client. The patterns that can be created almost on a daily basis on this board are innumerable and make for a captivating visual display.

A niche allows for display of awards and trophies; whilst a yellow wall highlights a quote by the company's founder.

A niche allows for display of awards and trophies; whilst a yellow wall highlights a quote by the company’s founder.

View of the corridor leading to the office and the break-out terrace beyond. The port holes above are sourced from an old ship.

View of the corridor leading to the office and the break-out terrace beyond. The port holes above are sourced from an old ship.

View of the open office. The cement flooring contrasts with the inclined glass partition.

View of the open office. The cement flooring contrasts with the inclined glass partition.

Leading a visitor into the office is a sunny yellow wall, the signature corporate colour that gives way to a minimalistic white and glass environment. “One of the major challenge was to create an open space but at the same time offers sufficient individuality to each zone to encourage creativity at all levels,” says Anita Harsora, Co-principal Architect, RAA Architecture. Another challenge was to keep it very simple. She adds, “We wanted their brand display to stand out as well as provide an uninterrupted view of the city.” This was achieved viz. glazed office fronts; an uncomplicated furniture system (plywood and MDF, finished with high-gloss colour core laminates); IPS floors with brass inlays etc.
Such materiality not only helps maintain flexibility but also maximizes exposure to the spectacular views, which forms an inspirational backdrop for the firm and their work.

A view of the conference room. A dark carpet serves to highlight the floor and contrast it with the minimal surroundings.

A view of the conference room. A dark carpet serves to highlight the floor and contrast it with the minimal surroundings.

Note the meeting room-cum-library with an asymmetrical door. The MD's cabin is semi wrapped, giving a sense of privacy in the open office layout.

(Left) Note the meeting room-cum-library with an asymmetrical door. (Right) The MD’s cabin is semi wrapped, giving a sense of privacy in the open office layout.

A view of the conference room. A dark carpet serves to highlight the floor and contrast it with the minimal surroundings.

A view of the conference room. A dark carpet serves to highlight the floor and contrast it with the minimal surroundings.

A neat and functional workstation. | Breakout area with a view of the city beyond.

(Left) A neat and functional workstation. (Right) Breakout area with a view of the city beyond.

Each of the operations has its own unique, interactive workplace to nurture creativity and efficiency, and is equipped for intense interactive sessions. “Compact break-out areas foster interaction and spontaneous exchange of ideas. Inclined partitions accented with port holes symbols of a ship, is a tribute to its founder Walter Landor, who established this company on a ferryboat,” explains Ravindra Nene, co-principal architect. Keen attention to detail keeps things interesting. For instance, a large column has been painted with black chalk – part of the Landor culture to have a handwritten welcome message in chalk. It also doubles up as a pin-up board to display and brainstorm new ideas.

Similarly, magnetic ceramic boards in the conference room and break-out areas serve the dual purpose of sketching and display. “Quotes on the walls reflect the company’s work culture, and to a very large extent their philosophy. This was also an inspiration for us while designing the space.” says Anita.

There are no cabins for hierarchy, as the company’s core philosophy is one of providing equal work spaces for all. Only the MD’s work station is wrapped in a semi-sheltered niche, so that amid the openness, she is able to have a space for spontaneous meetings and interaction.

Last but not the least, vintage toggle switches made of Bakelite incorporated in the design acts as a gentle reminder that while time moves on, a good idea remains forever, precisely what the company’s interiors and its philosophy stand for.

3

Anita Harsora & Ravi Nene

Headed by principal architects Ravi Nene and Anita Harsora, RAA Architecture services residential, commercial, industrial, retail and corporate architectural and interior design projects. Their strength lies in space planning, proportion, colour and texture.

RAA Architecture
architecture.raa@gmail.com
Ravi Nene: 98200 71238
Anita Harsora: 98204 54204

You Might Also Like